Dinsdag 19 maart

Dus dinsdag
Dus schrijven

Recept van de dag:
Men neme: 18 oud klasgenoten die zin hebben in een reünie, en waarvan het er 14 lukt om op zaterdagmiddag live aanwezig te zijn.
Men voege toe: vlaai, koffie, bier en de Litsberg.
Mix hierbij wat modder, vuile schoenen, wat fietsen en een step.
Volg de route naar de Roffert, alwaar bier, fris, heerlijk eten, stiften, papieren tafellakens, een lege gymzaal, ringen, touwen en ballen beschikbaar zijn.

Na wat opwarmen en aftasten levert dit gegarandeerd heerlijke herinneringen op!!


Oftewel: wat was het weer tof zaterdag!

Dit verhaal start ergens in 2013, toen een oud klasgenoot het idee “zullen we onze oude klas zes nog eens bij elkaar gooien” opperde. Dit leidde tot een heerlijke middag/avond/nacht in de zomer van 2014, waarbij oude verhalen herrezen en gezamenlijke jaren op de basisschool (van ongeveer 1975 tot 1983) genoeg waren voor openheid en gezelligheid.

Toen al werd gezegd; over 10 jaar weer!!

En zo ontstond in 2023 eenzelfde idee als in 2013; gooien we klas zes nog eens bij elkaar?? Ja! TOF!

En ook dit keer wilde (op een enkeling na) iedereen aanwezig zijn, en H., die er in 2014 door omstandigheden niet bij kon zijn, besefte dit jaar hoe gaaf het ook toen al geweest was.

Sommigen hadden elkaar toen sinds 1983 niet meer gezien, anderen nog op de middelbare school maar daarna niet meer. Daartegenover staat ook dat enkelen elkaar regelmatig zien en daarbij dus oude banden gebleven zijn! Nu zat er maar tien jaar tussen.

Maar Nicole, wat een “vage” taal… Wát was er dan zo leuk, tof, bijzonder?

Tja, dat zit voor mij meestal (en ook nu) in de kleine dingen; in elkaar echt herkennen, in oude bijnamen, in bizarre verhalen.

Want, we verbazen ons nu misschien over rokende docenten. Toen was het normaal dat A. onder schooltijd door het hoofd der school gevraagd werd naar de winkel te lopen om sigaretten te halen, die in de pauze in het lokaal opgerookt werden. Het leverde natuurlijk ook wat snoep op (net zoals een trouw-mis dienen trouwens).

Of, het verhaal van M. over bijten in de vinger van klasgenoot J., over snel naar huis fietsen en pas terugkeren naar school wanneer je zeker weet dat je eigen docent al naar huis is. Want met die andere docent valt de straf zeker mee.

Of, het verhaal over die keer dat E. met zijn fiets door de bocht ging, voorover hangend vanwege regen, wind, mist en zomaar tegen “die f…cking citroen BX opknalde” en zomaar een gat in de achterklep knalde. Geen deuk… maar een gat!

Of, over het varkentje (samen met twee geiten een communie-kado … veel leuker dan een fiets!) dat ontsnapte en in een vijver terecht kwam.

Naast deze verhalen werd “Monopoly Buggenum” op het tafellaken getekend (zie foto) met daarin befaamde plekken als “Smier”, “Ietje”, “Sjaak van Naatje”, “Wolters”, “Appele Har”, “PLEM”, “Bakkerij Houben”, “Road moos Wiltje” en natuurlijk “Jantje van Sjaen”.

We speelden zelfs een uur in de gymzaal, waarbij we ALLE (JA! ALLE) spullen mochten gebruiken; blokjesvoetbal, trefbal, touw klimmen, ringen zwaaien… alles kwam voorbij.

We hadden gelukkig de tijd; na de vroege middag in het bos werd het late middag. Die late middag ging na groepsfoto’s op het schoolplein (waar we opkwamen door over een muurtje te klimmen) over in de vroege avond. En na het avondeten en spelen in de gymzaal werd het late avond. Na de late avond volgde middernacht. Op middernacht volgde vroege ochtend. Na vroege ochtend werd het … zondag….. En namen de laatsten om 06:10 afscheid van elkaar. Net zoals in 2014 werd (begeleid door het kraaien van de haan en het eerste fluiten van de vogels) in de vroege zondag een einde gebreid aan een paar prachtige uren.

En.. over 10 jaar weer?? Misschien al over 5… want over 10 jaar lopen we misschien met de rollator… Bijzonder fijn is in elk geval dat alle oud klasgenoten er nog zijn, mooi om daar ook bij stil te staan!

Ja, het was tof!
Helaas heeft het me wel een vraag opgeleverd, waarop ik misschien geen antwoord krijg. Want… toen wij als klas 6 onze keuze voor prins en prinses mochten aangeven, was het kraakhelder dat H. prins zou worden, maar ik weet ook dat we voor het antwoord op de vraag “wie wordt prinses” een tweede keer moesten stemmen vanwege een gelijk aantal stemmen voor M. en L. En.. omdat zaterdag gezegd werd dat meester T. zorgde dat zijn eigen voorkeur de meeste stemmen zou krijgen… wie was het nu eigenlijk?
Dus… lieve klas… op wie hebben jullie toen gestemd? In die tweede ronde? Voor M. of voor L?

Degenen die ik zaterdag al gevraagd heb konden niet voor duidelijkheid zorgen want bij degenen die het nog wisten bleef de stand gelijk… een paar anderen hadden geen idee meer. Weet jij nog op wie jij gestemd had?? Laat het me weten!! Misschien kronen we dan L. over vijf jaar alsnog tot prinses!

Liefs,
Nicole

Een gedachte over “Dinsdag 19 maart

Plaats een reactie